Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Οι Βασικοί "παίκτες" και το πολιτικό σκηνικό δεκαέξι μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές

Εικοσιέξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Λουκάς Τζανής  έχει κατορθώσει ως Δήμαρχος τα ακατόρθωτα. Έχει οδηγήσει τον Δήμο στην οικονομική καταστροφή, την Δημοτική Κοινωνική  Επιχείρηση στην πλήρη κατάρρευση, την δημοτική μηχανή σε αποσύνθεση.  Για πολλούς  είναι πια ο χειρότερος Δήμαρχος που πέρασε από το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα, ενώ η φήμη του αυτή έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Δήμου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε,  ότι ήδη τον έχουν αφήσει 7 δημοτικοί σύμβουλοι (Κ. Χρονόπουλος, Γ. Τσούτσας, Μ. Μαράκου, Αννα Μαρία Δασκαλάκη, Γ. Χονδροκούκης, Μπ. Μανουσιάδης, Μαρία Μαϊλη), ενώ εσπευσμένως ήραν την στήριξή τους τα δυο Κόμματα  που τον είχαν επίσημα στηρίξει προεκλογικά, επηρεασμένα από την αντιμνημονιακή, ανανεωτική, δήθεν ανατρεπτική ρητορική του (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ). Ταυτόχρονα μια σειρά πολιτικοί από όλους τους πολιτικούς χώρους (πχ Κουράκος, Λιτζέρης κ.α.) που τον είχαν στηρίξει, κρατούν ασφαλείς αποστάσεις, ενώ δεκάδες στελέχη  της παράταξής του "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" την ψάχνουν για αλλού.
Ο Λουκάς Τζανής ψάχνει βέβαια για ερείσματα, αλλά πέφτει πάνω σε τοίχο. Ο μόνος που εμφανίστηκε πρόθυμος, επικαλούμενος την ανάγκη στήριξης του Δήμου, είναι ο Γιώργος Χάσκας. Ωστόσο κανένας, ούτε ο Λουκάς Τζανής, πιστεύει ότι αυτή η μεταγραφή φέρνει κάτι. Αντίθετα πολλά στελέχη του "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" επισημαίνουν ότι ο Λουκάς Τζανής για να σωθεί, αγκαλιάζεται με έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του κομματικού κατεστημένου της πόλης, με το οποίο υποτίθεται ότι θα συγκρουόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στην πόλη, ο Λουκάς Τζανής συγκεντρώνει μονοψήφιο ποσοστό προτιμήσεων, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση στις γειτονιές που ήταν πανίσχυρος (Αγ. Μηνάς, Αγ. Αντώνης). Αυτή ακριβώς η "εξαΰλωση" και η γρήγορη απομυθοποίηση του νέου, φέρελπι, καλού παιδιού ανοίγει το παιχνίδι ενόψει των εκλογών του 2014. Προσθέτει δε, ένα νέο δεδομένο: Χρειάζεται επειγόντως ένας νέος Δήμαρχος που να συνδυάζει την γνώση και την εμπειρία, με την ορμή και την καινοτομία. Χρειάζεται ταυτόχρονα μια ισχυρή ομάδα που να είναι σε θέση να διαχειριστεί τον Δήμο στα χάλια που έχει φτάσει.


Για όσους γνωρίζουν την "πιάτσα", δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και πολλοί ήδη δείχνουν προς τον Ζαχαρία Ζούπη. Δημοτικός Σύμβουλος από το '90 με θετικό Απολογισμό όπου και αν πέρασε, γνώστης, έντιμος άνθρωπος και ταυτόχρονα μεθοδικός, αποτελεσματικός και οραματιστής. Ένα χρόνο μετά τις Δημοτικές Εκλογές του 2010 ανέλαβε επικεφαλής της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" στη θέση του παραιτηθέντος Αλέκου Χρυσού και της προσέδωσε εξωστρέφεια και δυναμισμό. Στέλεχος με απέχθεια στον λαϊκισμό, με θέσεις και απόψεις προβάλει ως ιδανική λύση σ' αυτή την συγκυρία και αυτό το αναγνωρίζουν πολλά στελέχη όλου του πολιτικού αυτοδιοικητικού και κοινωνικού χάρτη. Ο δρόμος του όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πολλοί λένε ότι ο Α. Χρυσός, αν και ο ίδιος χαρακτήρισε ως γελοιότητες τα περί πιθανής νέας καθόδου του, "την ψάχνει". Όσο και αν οι δυνατότητές του είναι λίγες μια και περιορίζονται στη Δραπετσώνα που αποτελεί το 20% του εκλογικού σώματος του ενιαίου Δήμου, μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε μείον. Ταυτόχρονα, από τον πάλαι ποτέ κραταιό πασοκικό χώρο ο Γ. Χάσκας εμφανίζεται απέναντι. Ωστόσο, οι δυνάμεις του είναι πιο λιγοστές. Άλλωστε με εκφρασμένη την αντίθεση αυτή, ο Ζαχαρίας Ζούπης εκλέχτηκε επικεφαλής της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" συγκεντρώνοντας το 90% των προτιμήσεων των στελεχών που συμμετείχαν στην Ολομέλεια. Τότε ο Γ. Χάσκας είχε προτείνει μεταβατική γραμματεία μέχρι  "να καταλήξει το ΠΑΣΟΚ". Αυτό έδωσε την δυνατότητα στον Ζαχαρία Ζούπη να μιλήσει για αυτονομία της Κίνησης και για την αδήριτη ανάγκη "μιας ευρείας συσπείρωσης δυνάμεων πέρα από κομματικούς, πολιτικούς και άλλους διαχωρισμούς". Σ' αυτή δε τη γραμμή πορεύεται με συνέπεια, αναδεικνυόμενος σε βασικό αντιπολιτευτικό πόλο και προνομιακό συνομιλητή με δεκάδες πολίτες απ' όλους τους χώρους. Θα καταφέρει άραγε να δημιουργήσει αυτή την ευρεία συσπείρωση ή θα τον κάμψουν τα παιχνίδια και οι τρικλοποδιές από όσους θέλουν να συντηρήσουν ρόλους; Στην ζωή θα φανούν όλα.

Διόλου υποτιμητέος  δεν είναι ο Φώτης Μελάς. Αν και εξαφανισμένος, χωρίς δημόσιες εμφανίσεις, ακόμα και παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πάντα ένας παίχτης.  Κατά ένα περίεργο τρόπο, η πλήρης αποτυχία του Λουκά Τζανή του δίνει πόντους μιας και ήταν ο αμέσως προηγούμενος Δήμαρχος, αν και αυτή η θητεία δεν ήταν καθόλου καλή. Πάντως ήδη στελέχη του χώρου του ψάχνουν για άλλη λύση. Στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα της αδερφής του Αγγελικής Μελά, δημοφιλούς στελέχους που πάντως δέχεται έντονη κριτική για την απουσία της στο 95% των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Για πολλούς  διατυπώνεται πια ανοικτά η άποψη, ότι πρέπει να σταματήσει το "παραμύθι" με τους γιατρούς που μαζεύουν πολλούς ψήφους και μετά εμφανίζονται για να παίζουν τον ουσιαστικό ρόλο άλλοι που κρύβονται "πίσω από τις κουρτίνες". Πολλοί δε από τον χώρο της ΝΔ έχουν ενστάσεις για το πρόσωπό της, αφού δεν αισθάνονται να τους εκπροσωπεί. Σε κάθε περίπτωση, ο Φώτης Μελάς  επαναλαμβάνει σταθερά ότι θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα άλλα είναι απλά σενάρια που διακινεί συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του.

Από την μεριά του ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι και πάλι ο Ηλίας Πατίδης. Το 2010 πήγε αρκετά καλά συγκεντρώνοντας ποσοστό 16%. Ωστόσο, μάλλον δεν τα πήγε και ιδιαίτερα καλά. Διατυπώνοντας έναν γενικόλογο κομματικό λόγο, δεν δείχνει να μπορεί να συμπεριφερθεί ως αυτοδιοικητικό στέλεχος. Πολύ περισσότερο δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει να δουλέψει για τη νίκη, αναλαμβάνοντας την Διοίκηση του Δήμου. Φήμες δε φέρουν πολλά παλιά στελέχη του ΚΚΕ με μεγάλη προσφορά στον Δήμο να έχουν έντονες ενστάσεις με την επίδοσή του και την παρουσία του.

Την τελευταία περίοδο συγκροτήθηκαν και δυο νέες Δημοτικές Κινήσεις. Η μια (Αλλιώτικη Πόλη) ιδρύθηκε από την ΔΗΜΑΡ και εκπροσωπείται από την Μαρία Καραφέρη. Διατυπώνει ενδιαφέρουσες απόψεις ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, αποτελείται από ορισμένα ικανά στελέχη, ετοιμάζει παρεμβάσεις και επιδιώκει να αποκτήσει κοινωνικά ερίσματα. Μάλλον πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου, αφού η λογική των συνεργασιών είναι στο DNA της ΔΗΜΑΡ, Ταυτόχρονα η καλή χημεία με δυνάμεις της "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ" (στην οποία άλλωστε μετέχουν πολλά μέλη της ΔΗΜΑΡ) και προσωπικά με τον Ζαχαρία Ζούπη είναι κάτι περισσότερο από ορατή. Στην πολιτική βέβαια όλα είναι ανοικτά.

Η άλλη ("Νέος Δρόμος") συγκροτήθηκε από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Προσπαθεί να κάνει εμφανή την παρουσία της με παρμβάσεις σε κοινωνικά μέτωπα, αξιοποιώντας τα ανεβασμένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ανοικτό στοίχημα, η εξέλιξη του οποίου θα κριθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Οπωσδήποτε στα μείον συγκαταλάγεται η μη επιλογή επικεφαλής που να προσωποποιεί τις πολιτικές αναφορές. Κάποιοι αναφέρονταν αρχικά στον Μπάμπη Μανουσιάδη, που όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Σημαντικό ρόλο στις διεργασίες έχει διαδραματίσει ο πρώην υποψήφιος Δήμαρχος το 2002 και το 2006 Μήτσος Καρακώστας, Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία του και τις πολιτικές εξελίξεις.

 Αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία του παζλ δεκαέξι μήνες πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2014. Ωστόσο ο χρόνος μπορεί να φαίνεται λίγος, είναι όμως πολύς. Πολύ περισσότερο που συζητιέται σε κυβερνητικό επίπεδο η παράταση της θητείας των σημερινών Δημοτικών Αρχών κατά έξι μήνες εως ενάμισυ χρόνο! Τότε θα δοκιμαστούν όλοι για τα καλά και ως προς την αντοχή και ως προς την δυνατότητα δημιουργίας δυναμικής μέσα σε περίπλοκες πολιτικές εξελίξεις που συχνά δημιουργούν συνθήκες κινούμενης άμμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου